Typická dánská jídla, která musíte ochutnat

Typická dánská jídla, která musíte ochutnat

Dánská kuchyně je založená především na čerstvých surovinách. Základem jsou ryby, mořské plody, maso a zelenina. Přestože tato kuchyně nepatří k těm nejznámějším a nejobdivovanějším, neznamená to, že by nebyla chuťově zajímavá. Ba naopak, je výtečná.

Jelikož je Dánsko přímořský stát, není divu, že se na talíři hojně objevuje rybí maso. Mořské ryby se v Dánsku obvykle vaří a následně podávají s ústřicovou omáčkou či hořčicí. Samozřejmostí jsou i ryby dušené, pečené či smažené.

Tip Jídlo a pití v Kodani

Mezi nejčastější přílohy k jídlům patří brambory a zelenina. V Dánsku mají rádi také polévky, mezi které patří místní polévka z piva a drůbků, která se zjemňuje smetanou a různě dochucuje.

Tip Nejlepší street food v Kodani

Dánové jsou známí pivaři s tamními značkami Carlsberg a Tuborg. Mezi oblíbené nápoje patří také glög. Je to nápoj složený z vodky, cukru, oříšků, kandovaného ovoce, hrozinek a koření. Ochutnat byste také měli třešňový likér Peter Heering nebo nápoj zvaný Gammel Dansk Bitter Dram. Jde o takový kořeněný likér.

Tip Nejlepší restaurace v Kodani

Ochutnat byste měli také domácí produkty, a to typické dánské sýry či svou světoznámou slaninu. Přestože ji samotní Dánové moc nekonzumují, jelikož holdují spíše zdravějšímu stravování.

Smørrebrød

Jedním z nejoblíbenějších pokrmů v Dánsku je tento v podstatě otevřený sendvič. Původně se jednalo o jídlo pro chudé lidi, kteří připravovali sendviče ze zbytků. Bez ohledu na to, kde v Dánsku se nacházíte, najdete tento luxusní pokrm s mnoha druhy zálivek.

Frikadeller

Jde o masovou kouli, obvykle vyrobenou z vepřového masa nebo směsi hovězího a vepřového masa. Může být také vyrobena z ryb a často se podává s petrželkovou omáčkou a bramborami.

Flæskesteg

Flæskesteg je výborná vepřová pečeně, která je považována za jedno z hlavních dánských národních jídel.

Wienerbrød

Mezi dezerty vévodí dánský marcipán a sladké dánské pečivo Wienerbrød, často známé jako „danish pastry“.

Ebleskiver

Ebleskiver jsou jablečné plátky uprostřed smaženého těsta. Dánové k tomuto vánočnímu pokrmu pijí kořeněné svařené víno.

Æbleflæsk

Tento pokrm, který se může podávat také na žitném chlebu, patří mezi nejtradičnější. Skládá se z uzeného nebo soleného vepřového břicha smaženého s jablky, cukrem a tymiánem.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Kodaň, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat město Kodaň, které je hlavním městem Dánska.

Přejít na průvodce Kodaň