Typická francouzská jídla, která musíte ochutnat

Typická francouzská jídla, která musíte ochutnat

Francouzskou kuchyni zná doslova celý svět. Ať už jde o Crêpes, koláč Quiche, Ratatouille nebo lahodné dezerty reprezentující Crème brûlée či Soufflé au chocolat.

Bisque

Bisque je typická francouzská polévka. Jedná se o polévku, která je jemná a krémová. Standardně se jedná o polévku z korýšů, avšak ty lze nahradit langustami, kraby či humry.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, nebolí hovězí po Burgundsku, je velice populární francouzské jídlo. Podstatou tohoto jídla je hovězí maso se zeleninou v omáčce z červeného vína. Zvykem bývá také přídání hub, cibule i mrkve. Jako příloha je podáváno bramborové pyré.

Crêpe

Crêpe, tedy palačinku, známe snad všichni. A známe je díky Francii, ze které se rozšířily po celém světě. Crêpes mohou být jako hlavní chod slané (se sýrem, šunkou, zeleninou či vajíčky) a nebo jako dezert ve sladké variantě.

Ratatouille

Ratatouille je vegetariánský pokrm, který proslavil stejnojmenný animovaný film. Jde o tepelně upravenou směs zeleniny s provensálským kořením. V Ratatouille nesmí chybět lilek, cuketa, paprika, rajčata, cibule a další přísady na dochucení.

Cassoulet

Cassoulet je směs různých druhů masa, do které patří také klobása i fazole. Směs se obvykle vaří v keramické míse (cassole).

Quiche

Quiche je tradiční slaný koláč, který bývá podáván jako předkrm, ale také jako lehčí hlavní chod. Nejznámější je Lotrinský quiche se smetanou, vejcem a slaninou. Na Quiche by se správně neměl dávat sýr, avšak vývojem času se na tento pokrm dává vše možné jako na pizzu.

Cuisses de grenouille

Cuisses de grenouille budí řadu vášní, avšak není důvod. Jedná se o žabí stehýnka, která se zavřenými oky chutnají podobně, jako kuřecí maso. Stehýnka bývají podávána pouze opečená na oleji a se salátem i dipem.

Soufflé au chocolat

Čokoládové suflé je jemný čokoládový dezert, který pod křupavým povrchem ukrývá tekutou čokoládu.

Crème brûlée

Crème brûlée je pravděpodobně nejslavnější francouzský dezert, který je tvořen z krému podobnému pudinku, který je pokrytý karamelem. Dezert se podává v kulaté nádobě.

Mousse au chocolat

Mousse au chocolat je lahodný čokoládový krém doplněný šlehačkou či ořechy.

Profiteroles

Profiteroles jsou kuličky z odpalovaného těsta, které jsou plněné lahodným krémem.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Paříž, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat město Paříž, které je hlavním městem Francie.

Přejít na průvodce Paříž