Tradiční portugalské jídla, která musíte ochutnat

Tradiční portugalské jídla, která musíte ochutnat

Portugalská tradiční kuchyně ve velké míře staví na mořských plodech. Jídla mají výraznou a barevnou chuť. Přinášíme vám seznam nejoblíbenějších a nejznámějších jídel a dezertů, které stojí při návštěvě Portugalska za ochutnání.

Açorda

Açorda je klasické selské jídlo z kraje Alentejo. Jde o den starý rozmixovaný chléb s vejcem, česnekem a koriandrem. Na pobřeží se setkáte s variantou s krevetami, kdežto ve vnitrozemí počítejte spíše se zvěřinou.

Bacalhau

Bacalhau znamená portugalsky „treska“, avšak tento termín se vžil pro celý pokrm. Jde o nasolenou sušenou tresku. Tento pokrm je v Portugalsku znám od 16. století a tuto ingredienci najdete ve více než tisíci portugalských receptech. Ať už je pečená (à Lagareiro) nebo vařená v (à Gomes de Sá) či jen plněná, vždy si skvěle pochutnáte.

Cozido à Portuguesa

Tento pokrm se často označuje jako „Portugalská vařená večeře“. Jde o tradiční dušené jídlo, jehož ingradience se mění podle toho, v jaké části Portugalska se připravuje. Jde o pokrm plný vařeného masa a zeleniny. Na severu se setkáte s variantou plnou klobás, na jihu čekejte spíše kuřecí a jehněčí maso.

Caldo verde

Je nejoblíbenější místní polévkou, ktará může trochu připomínat polévku zelnou. Je poměrně náročná na přípravu, jelikož zelí se krájí speciálním způsobem. V polévce dále najdete rozmixované brambory, cibuli, klobásu a mnoho dalšího.

Feijoada

Dušené fazole s hovězím a vepřovým masem. Tento pokrm může také v některých variantách obsahovat i jinou zeleninu. Je podáváno s rýží i klobásou.

Francesinha

Francesinha je typický portský sendvič, který se skládá ze dvou tlustých plátků chleba nacpaných masem (obvykle steakem), několika druhy uzeniny, okurkou a potřených roztaveným sýrem s pikantní rajčatovou omáčkou.

Pastéis de nata

Pastéis de nata je nejslavnější portugalský zákusek, který najdete v každé pekárně i cukrárně. Jde o malé košíčky z listového těsta s „pudinkovou“ náplní z vaječných žloutků, mléka a samozřejmě cukru. V lisabonské pekárně Pastéis de Belém, která funguje již od roku 1837, se údajně vyráběli jako první. Však vás tu také čeká dlouhá fronta. Ale stojí za to.

Sardinhas assadas

Sardinky jsou typickým a zároveň snad nejoblíbenějším místním pokrmem. Jelikož jsou cenově dostupné a chutné, tvoří tak dokonalý doplněk ke džbánům sangrie. Sardinky se pečou vcelku na otevřeném ohni a jednoduše se posypou hrubou mořskou solí.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Lisabon, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat město Lisabon, které je hlavním městem Portugalska.

Přejít na průvodce Lisabon