Divadla ve Vídni

Divadlo je nedílnou součástí rakouského hlavního města. Najdete zde všechno od malých komorních scén až po velkolepé operní domy, takže je-li divadlo vaší oblíbenou zábavou, neváhejte se inspirovat našimi tipy.

Burgtheater

Divadlo Burgtheater neboli Dvorní divadlo se řadí k nejvýznamnějším německojazyčným divadlům vůbec. Roku 1741 jej založila panovnice Marie Terezie, o více než sto let později bylo přestěhováno do jiné budovy a v roce 1945 bylo silně poškozeno spojeneckými nálety. Má tedy za sebou poměrně barvitou historii, která však k němu neodmyslitelně pat­ří.

Více informací

Divadlo na Vídeňce

Divadlo na Vídeňce je pojmenováno podle řeky, která pod ním teče. Vzniklo na přelomu 18. a 19. století a později se stalo centrem vídeňské operety. Nějakou dobu pak také sloužilo jako zázemí pro velké muzikálové produkce, ale v současné době se opět prezentuje jako operní divadlo. Od jeho vzniku se v něm konalo mnoho světových premiér, mezi nimi například Beethovenova opera Fidelio.

Volkstheater

Volkstheater, doslova „lidové divadlo“, je druhým největším divadlem v Rakousku. Vzniklo na konci 19. století jako protiklad divadla Burgtheater, aby na rozdíl od něj nabídlo lidem populární divadelní hry.

Vídeňská státní opera

Jedna z nejznámějších operních scén na světě sídlí v novorenesanční budově Vídeňské státní opery. Budova se začala stavět v roce 1863, dokončena byla roku 1869 a za jejím návrhem stojí rakouští architekti August Sicard von Sicardsburg a Eduard van der Nüll.

Více informací

Raimundovo divadlo

Raimundovu divadlu se někdy přezdívá také Mekka vídeňských muzikálů. Bylo založeno v roce 1893. Dříve se v něm hrály převážně lidové hry, později převážila opereta a v dnešní době je divadlo známé zejména díky muzikálům. Raimundovo divadlo uvádí i takové skvosty jako Ples upírů nebo Rebecca, takže pokud vás spíše než balety a divadelní hry zajímají muzikály, neváhejte jej navštívit.

Theater in der Josefstadt

Mezi další vídeňská divadelní „nej“ můžeme zařadit také nejstarší fungující divadlo ve Vídni – Theater in der Josefstadt. Poprvé bylo otevřeno již v roce 1788, od té doby bylo však několikrát přestavěno. S divadlem se pojí jména takových velikánů, jako byl Ludwig van Beethoven nebo Johann Strauss st.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Mapa

Rakousko, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat stát Rakousko, ve kterém se město Vídeň nachází.

Přejít na průvodce Rakousko