Divadla v Kodani

Jste operní, baletní nebo divadelní nadšenci? Pak jste přijeli do správného města! Se svým historickým šarmem a starými autentickými budovami (ale také ultra moderními stavbami) je Kodaň ideálním místem pro úchvatnou operu, balet nebo divadlo.

Pojďme se podívat na ta nejlepší místa, která byste měli podle místních obyvatel navštívit. A když se nedostanete přímo na představení, některé stavby stojí za to si prohlédnout alespoň zvenčí.

Dánské královské divadlo

Dánské královské divadlo (Det Kongelige Theater) je významnou dánskou kulturní institucí, která se nachází v samotném srdci města ve velkolepé budově na centrálním náměstí Kongens Nytorv. Divadlo, které bylo původně založeno pro potěchu krále v roce 1748 se až mnohem později stalo veřejnou institucí. Současnou podobu nese divadlo od roku 1874.

Více informací

Kodaňská Opera

Kodaňská opera (v dánštině obvykle nazývaná Operaen på Holmen i København) je národní operní dům v Dánsku a patří mezi nejmodernější operní domy na světě. S částkou přesahující 500 miliónů USD patří také k nejdražším operním domům, co se nákladů na stavbu týče, na světě. Nachází se na ostrově Holmen v centru Kodaně.

Det Ny Teater

Det Ny Teater je etablované divadlo v Kodani, které bylo poprvé otevřeno v roce 1908. Nachází se v divadelní čtvrti v Kodani na hranici mezi Vesterbro a Frederiksberg. S více než 12 000 m2 je jedním z největších dánských divadel. Má dvě pódia, hlavní hlediště s více než 1 000 místy a menší divadlo Sceneriet, které bylo ve sklepě zřízeno v roce 1994.

The Royal Danish Playhouse

Playhouse v Kodani je národní centrum dramatického umění, které je detailně přizpůsobeno pro divadelní produkce nejvyšší úrovně. Ať už máte lístek na večerní představení, nebo ne, klidně nahlédněte do krásného foyeru, navštivte kavárnu nebo se projděte po dubové lávce obklopující Playhouse a propojte ji s promenádou na nábřeží Langelinie.

DR Koncerthuset

Koncertní sál DR Koncerthuset v Kodani navrhl francouzský architekt Jean Nouvel. Akustika je úžasná a v roce 2012 bylo místo renomovaným britským časopisem Gramophone jmenováno jedním z 10 největších koncertních sálů nového tisíciletí.

Více informací

Nørrebros Theater

Divadlo Nørrebros je divadlo, které je otevřeno od roku 1886. Mezi významné dánské herce, kteří tímto divadlem prošli patří Osvald Helmuth, Buster Larsen, Poul Reichhardt a Poul Bundgaard.

Østre Gasværk Theater

Østre Gasværk Teater je divadlo v okrese Østerbro v Kodani v Dánsku, které se nachází v opuštěném plynoměru bývalého Østre Gasværk (anglicky: Eastern Gasworks). Divadlo je postaveno ve zděné skořápce, která sloužila k umístění vlastního držáku plynu. Vybudováno bylo v roce 1883 a navrženo architektem Martinem Nyropem (1849–1921), který je také znám svým návrhem kodaňské radnice.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Mapa

Dánsko, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat stát Dánsko, ve kterém se město Kodaň nachází.

Přejít na průvodce Dánsko