Divadla v Londýně

Londýnská divadelní scéna se řadí k nejlepším scénám na světě, a to už od shakespearovských dob. V Národním divadle na Vás čekají žánry od divadelního dramatu, přes komedii až po muzikál. Zvláštní atmosféru zažijete také v obnoveném Shakespearově divadlu The Globe či v divadle pod otevřeným nebem v Regent’s parku. Výběr necháme na Vás.

Regent’s Park Open Air Theatre

Nejkrásnější londýnské divadlo je zastrčeno uprostřed Regent’s parku. Od centra odlehlé, ale ze všech stran obehnané divadlo bylo založeno v roce 1932, a protože se představení konají venku, funguje pouze od května do září.

Více informací

Hen & Chickens Theatre Bar

Nebýt nápisu pod střešní římsou vypadala by tahle zvenčí černá budova se zlatými ornamenty než jako divadlo spíše jako zapadlý antikvariát. Nenechte se ale zmást. Svou velikostí (do hlediště se vejde pouze 54 lidi) jistě nepatří divadlo Hen & Chickens mezi ta největší, co ztrácí na míře plochy vylepšuje kvalitou představení a útulnou hospodou, která se nachází v přízemí viktoriánské budovy. Komorní divadlo většinou představuje tzv. stand-up komedie a komediální show.

The Globe Theatre

Architektonicky pohádkově vyhlížející divadlo Williama Shakespeara má za sebou vzrušující historii. Jeho počátky sahají do dob slavného spisovatele, konkrétně roku 1599. Dnes se jedná o pouhou repliku, jelikož původní divadlo bylo o několik let později zničeno požárem.

Více informací

Novello Theatre

Jako Waldorf, později jako Strand a dnes známé jako divadlo Novello navštíví každý týden tisíce diváků, aby si užily nejen představení inspirovaná skupinou Abba, Mamma Mia. I přes markantní poničení v roce 1915 a velké škody způsobené bombardováním během druhé světové války se divadlo stále drží a v luxusním interiéru se zakřivenými balkóny a pozlacenými zrcadly vítá pravidelně své návštěvníky. Po nedávné rekonstrukci dokonce pojme na 1100 lidí. A v jedné hře se zde objevil i herec a tanečník Fred Astaire.

Harold Pinter Theatre

Svou dlouholetou historii započalo divadlo už v roce 1888. Tehdy svým divákům nabízelo převážně operety a dnes už dávno zapomenuté frašky. V době, kdy veškeré kulturní akce podléhaly cenzuře premiéra lorda Chamberlaina a jakákoliv narážka nebo satirická poznámka byla jeho úředníky vetována, přetvořili místo na soukromý klub.

Více informací

Southwark Playhouse

V posledních letech nejplodnější divadlo Londýna se muselo kvůli přestavbě oblasti kolem Tower Bridge, kde se nacházelo původně, přestěhovat na okraj města. O své příznivce však nepřišlo. Všech 240 míst, které divadlo nabízí, je opakovaně zaplněno. Moderní divadlo nedrží krok s ostatními srovnatelně velkými, a to je dobře, protože díky svým inovacím her byste v Londýně hledali jen těžko originálnější zpracování her. Před ochodem můžete silný kulturní zážitek zakončit v přilehlém baru.

Arcola Theatre

Divadlo Arcola se nachází uprostřed pulzující turecké komunity ve východním Londýně v Dalstonu v budově staré budovy na malířské potřeby. Očekávejte oživení vážných dramat a hry s dávkou politických a mezinárodních témat. Největší událostí, kterou divadlo pořádá, je Grimeborn; festival zaměřený na operu, který se koná v létě.

Více informací

Criterion Theatre

Bezpečnostní nařízení z doby vlády královny Viktorie umožnilo divadlu Criterion, aby se stalo nejpozoruhodnějším divadlem v Londýně; nachází se totiž pod zemí. V 17. století na tomto místě stával hostinec Bílý medvěd, který obveseloval svoje návštěvníky satirickými hrami.

Více informací
Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Mapa