Kam do divadla v Barceloně

Barcelona je rozhodně to pravé místo, kam byste měli vyrazit za divadlem. Ve městě je jich několik desítek, některá jsou v honosných historických budovách, jiná spíše komorní a na první pohled byste si jich nevšimli. My vám přinášíme pár tipů na ta nejoblíbenější. Než však vyrazíte na představení, nezapomeňte se podívat, v jakém jazyce se hraje, některá divadla totiž hrají pouze v katalánštině.

Gran Teatre Del Liceu

Gran Teatre Del Liceu je světově proslulá operní scéna na třídě La Rambla v Barceloně. Její historie sahá až do poloviny 19. století. Mezi nejslavnější opery, které zde kdy diváci mohli zhlédnout, patří Verdiho Aida, Pucciniho La Bohėme nebo Carmen od George Bizeta.

Teatro Tívoli

Teatro Tívoli je další barcelonské divadlo známé pro svá muzikální a operní představení. Hned po Gran Teatre Del Liceu je to druhé největší divadlo v Barceloně. Ve 20. století sloužilo také jako místo politických setkání a později i jako kino. Teatro Tívoli uvedlo mnoho slavných operních premiér a vystupovalo v něm spoustu významných katalánských umělců.

Mercat De Les Flors

Mercat De Les Flors rozhodně potěší milovníky tance. Můžete zde zhlédnout vystoupení všelijakých současných katalánských i zahraničních tanečních souborů. Řadí se mezi novější divadla, bylo otevřeno teprve v roce 1983. Mercat De Les Flors je vhodnou volbou pro ty, kteří spíše než tradiční divadelní představení ocení něco neotřelého a provokativního.

Teatre Nacional De Cataluña

Teatre Nacional De Cataluña neboli Katalánské národní divadlo bylo otevřeno teprve nedávno, první návštěvníci se do něj podívali v roce 1996. Budovu navrhnul architekt a urbanista Ricardo Bofill, který stojí také za unikátní budovou La Fábrica, která se taktéž nachází v Barceloně. Teatre Nacional De Cataluña si, jak napovídá jeho název, klade za cíl podporovat zejména katalánskou kulturu a umělce.

Teatre Grec

Teatre Grec je venkovní divadlo v klasickém řeckém stylu, v němž můžete zhlédnout nejrůznější představení v sezóně od června do srpna. Ve venkovním amfiteátru se hrají představení jak katalánských, tak i zahraničních autorů. Většina představení se odehrává během stejnojmenného divadelního festivalu Grec.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Mapa

Španělsko, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat stát Španělsko, ve kterém se město Barcelona nachází.

Přejít na průvodce Španělsko