Divadla v Římě

Řím je známý jako jedno z hlavních kulturních center Evropy. Můžete zde navštívit nespočet divadel a oper, kde si užijete balet, muzikály, komedie, operety i koncerty. Podívejme se na divadla, která stojí opravdu za návštěvu.

Teatro Sistina

Na rozdíl od ostatních honosných divadel ve městě, divadlo Sistina je obrovský sál bez jakýchkoliv sloupů a dalších ozdob. Umožňuje tak viditelnost publika z jakéhokoliv místa. Divadlo se nachází mezi Piazza Barberini a Trinita dei Monti. Slavnostně bylo otevřeno v roce 1949. Později se, dříve pouze na drama zaměřené divadlo, zhostilo i baletu, muzikálů a koncertů. Jeho parkety hostily věhlasné mezinárodní umělce, jako Louis Armstrong, Woody Allen. Teatro Sistina je jedno z největších divadel v Itálii, které pojme až 1565 diváků.

Teatro Olimpico

Od tance a hudby přes autorská díla, kabaret a klasickou hudbu… To vše na své scéně od roku 1936 uvádí divadlo Olimpico. Od 80. let také pořádá koncerty pro Accademia Filarmonica Romana, tedy pro římskou filharmonii. V březnu a dubnu se zde konají taneční představení Mezinárodního tanečního festivalu v Římě. Z divadla odejdete s dvojitým zážitkem. Ten jeden bude samozřejmě kulturní a druhý prožijete při pohledu na moderní a neotřelou architekturu místa. Kombinace kina a divadla připomíná atmosféru divadel na Broadwayi.

divadlo Brancaccio

Původně pojmenované Teatro Morgana bylo otevřeno v roce 1916, o dvacet let později místo začíná používat nový název, Brancaccio a začíná se využívat také jako kinosál. Díky své moderní konstrukci pořádalo místo prestižní představení typu opery, baletu i muzikálů. Pro diváky je zde připraveno 1300 sedadel, která jsou rozmístěna v hlavním hledišti a na dvou patrových balkonech.

Teatro Quirino

Divadlo bylo postaveno v roce 1871 a nachází se v rohu barokního a neoklasicistního centra Říma, bezprostředně vedle fontány di Trevi. Jeho název Quirino byl vybrán proto, že připomíná počátky Říma, který je spojován s nedalekým kopcem Quuitinal a je také podobný jménu boha Quirino. Původně divadlo sloužilo pro loutková divadla a představení frašek. Později bylo divadlo přestavěno a začalo se věnovat i baletu a opeře. Dnes předvádí i muzikály a dramata.

Silvano Toti Globe Theatre Roma

Pro ty, kteří touží zažít trochu atmosféry shakespearovské doby, je v Římě právě toto divadlo, které se nachází ve venkovním areálu budovy Villa Borghese. Jedná se o adaptaci tradičního anglického divadla Globe, které na svém programu tradičně uvádí právě klasické hry slavného dramatika, samozřejmě v italštině. Představení, jehož příběh je zasazen právě do Říma nebo Itálie obecně, tak dostává úplně jiný rozměr.

Salone Margherita

Toto menší divadlo bylo veřejnosti otevřeno v secesním roce 1898 a je pojmenováno po královně Margaret, manželce italského panovníka Umberta I. Na začátku 20. století byl o divadlo tak velký zájem, že jej museli majitelé rozšířit a zvelebit. Vzniklo tak jedno mezipatro, kde se nachází galerie. Program divadla nabízí opery, komedie a jednoduché estrády včetně burlesek. Divadlo nemusíte navštívit jen v případě, že chcete zažít jedinečný italský kulturní zážitek. Podnik je zařízen ve stylu tzv. Cafe Chantant; místo, kde se tráví čas před nebo po představení, popijí dobré pití a ochutnávají gurmánská jídla.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Mapa

Itálie, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat stát Itálie, ve kterém se město Řím nachází.

Přejít na průvodce Itálie