Klasická kina

Dlouhé chození po památkách a unavené nohy? Tak to si odpočiňte u nějakého dobrého filmu v kině. Nemusíte cestovat nijak daleko. Většina z nich se totiž nachází v samém srdci Říma. O zážitky z umění nepřijdete. Mnohé z klasických kin jsou desítky let staré budovy a ducha místa udržují stále živého.

Casa del Cinema

Pokud si chcete užít velkolepou podívanou jakéhokoliv filmu, zavítejte do kina Casa del Cinema. Toto artové kino je umístěno v římském parku Villa Borghese. Během teplých dní zde promítání probíhá ve venkovním prostoru, který je obklopen zelení a při sledování romantického filmu tak máte z celého místa dvojnásobný požitek. Interiér pavilonu mimo jiné slouží jako galerie uměleckých děl, knihkupectví a kavárna. Filmy pro projekci jsou vybírány podle tematického harmonogramu pro různé dny v týdnu a mnoho filmů je promítáno v původním jazyce. Možná budete mít štěstí na nějaký ten český.

Nuovo Sacher

Toto kino proslavil převážně italský režisér Nanni Moretti, který podnik založil. Ne příliš prostorný interiér a sytě červená sametová sedadla dodávají místu skutečně autentickou uměleckou podobu kina. V kině jsou promítány převážně nové a zatím neproslavené filmy mladých či nově objevených talentů. Útulné kino leží nedaleko řeky Tibery. Filmový prožitek pak můžete jít vstřebat ke klidné vodě.

Alcazar

Jakmile vkročíte do tohoto kina, budete mít pocit, jako by se čas zastavil. Konkrétně v 80. letech, kdy bylo původně pouze divadlo založeno. Plyšový červený interiér a staromódní výzdoba zajišťují dokonalé propojení nadčasové filmové klasiky a časem prověřené filmy, které se zde promítají. Kromě anglických filmů si zde můžete vybrat z projekcí v původním jazyce. Pro opravdové fanoušky zde probíhají i filmové maratony. Kino hledejte na mapě ve čtvrti Trastevere. Hned v jeho blízkosti se nachází i hudební bar.

Isola del Cinema

Po většinu června, července a srpna se římský břeh promění v rušné epicentrum kultury a v rámci festivalu Lungo II zde vzniká dočasné kino Isola del Cinema. Plátno hostí snad všechny druhy filmů, od těch krátkometrážních přes světové trháky, až po patetické romantické komedie či studentská díla. Kromě filmů se zde dobře najíte gurmánských mistrovských jídel, napijete zajímavých drinků, vyzkoušíte řemeslné práce či se roztančíte v rytmu italských písní.

Cinema dei Piccoli

Skutečnou kuriozitou filmového světa je svého druhu nejmenší kino na světě: Cinema dei Piccoli. Že se jedná o kinosál malé velikosti napovídá už samotný název. Založeno bylo již v roce 1934 a místními je někdy nazýváno kino Mickeyho Mouse, jehož dřevěná podobizna vévodila střeše budovy. Nachází se hned u vchodu do parku Villa Borghese. Neobvyklá chatička ve stylu kina dodává, společně s jejími rozměry, místu skromnou atmosféru. Během dne jsou promítány převážně filmy pro děti a večer naopak pro dospělé. Již několik let kino pořádá dětské filmové festivaly a vzdělávací programy.

Martin Všechovský

Autorem obsahu této stránky je Martin, spoluzakladatel tohoto webu. Jako vášnivý cestovatel přináší tipy a postřehy ze svých cest po celém světě.

Mapa

Itálie, kompletní průvodce

Nezapomeňte také prozkoumat stát Itálie, ve kterém se město Řím nachází.

Přejít na průvodce Itálie